Een uniek registratienummer voor elke verhuurder die via Airbnb ruimtes verhuurt aan bezoekers, moet gemeentes helpen om eventuele illegale verhuurdata of overlast in te dammen.
Een dergelijk ‘nummerbord’ maakt het ook eenvoudiger om toeristenbelasting te heffen. Dat schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.
De D66-bewindsvrouw sprak met meerdere gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Leiden, Haarlem, Amstelveen en Delft) en de twee grootste verhuurplatforms Airbnb en Booking.com.
Andere partijen die aanschoven zijn verhuursites als Expedia en Wimdu en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Tezamen gaan ze werken aan het registratiesysteem. Dat schrijven onder meer RTL en persbureau ANP.
Elke gemeente in Nederland kan zelf kiezen of ze een dergelijk nummerbord willen invoeren. Gemeenten kunnen verhuurders dan vragen om bij een advertentie op een platform een uniek registratienummer te vermelden. Met zo’n nummer krijgt de gemeente zicht op de verhuuradressen. Handhavers kunnen zo eerder ingrijpen bij illegale toestanden en overlast door vakantieverhuur.
Woningverhuur heeft nu een bovengrens van 60 dagen per jaar via de toeristische platforms. Via Airbnb en Booking is het al niet meer mogelijk om ná die dag een appartement te verhuren, maar een verhuurdersnummer maakt handhaving beter mogelijk.
Met de aanpak komt Ollongren ook tegemoet aan oproepen uit de Tweede Kamer. Onlangs bepaalde een rechter dat vakantieverhuur ten koste gaat van de woningvoorraad (woningonttrekking). Dat oordeel geeft gemeenten een juridische steun in de rug, aldus het ministerie.
Ook huisjesmelkers zwaarder bestraft
Huisjesmelkers moeten strenger worden aangepakt. Illegale onderverhuur en illegale kamerverhuur moeten als economisch delict gaan gelden, met navenant zwaardere straffen.
De Kamer schaarde zich achter een oproep aan het kabinet van regeringspartij VVD en oppositiepartij SP. Kamerleden Daniel Koerhuis (VVD) en Sandra Beckerman (SP) pleiten voor een harde aanpak, zoals het afpakken van de illegaal gemaakte winsten.
De liberalen en socialisten wijzen erop dat met woonfraude enorme winsten worden gemaakt. Eventuele boetes kunnen gewoon worden ingecalculeerd.
Bij de VVD loopt nog een onderzoek naar de handel en wandel van Kamerlid Wybren van Haga, die zich bij de verhuur van panden niet aan de regels zou hebben gehouden. Het rapport komt vermoedelijk deze maand.